Woontoren ‘Het einde van de wereld’

public_MenVSHet oude havengebouw ‘Einde van de Wereld’ was lange tijd een van de weinige panden op het Java-eiland, een vluchtige herinnering aan het havenverleden.

Van 1985 tot 1995 werd het pand gekraakt en werd het restaurant ‘Einde van de Wereld’ er gerund. Toen er een nieuwe functie voor het gebied werd gevonden, was de intentie dan ook om het gebouw te behouden. In 1996 werd echter besloten om het pand toch te slopen, en dus verrees eind jaren ’90 het huidige complex van architectenbureau Meyer en Van Schooten. Hoewel het nieuwe ‘Einde van de Wereld’ vooral uit appartementen bestaat is op de begane grond de horecafunctie gebleven, aangevuld met twee winkelruimtes.

Het negen verdiepingen tellende gebouw rijst met twee lagen boven de omliggende bebouwing uit. De 29 appartementen bestaan allen uit twee niveaus en zijn opgesteld rond drie gangen op de tweede, vijfde en achtste verdieping. Hierdoor heeft elke woning zowel uitzicht op de binnentuin als op het IJ. Ook de lift geeft door een glazen schacht aan de noordzijde van het gebouw zicht op het water. Het strakke metselwerk correspondeert met de rechte lijnen van de Franse balkons en van de ramen van de liftschacht en het trappenhuis, maar vormt ook een mooi contrast met de transparantie van het glaswerk.

Sjoerd Landman (toen werkzaam bij M&vS) maakte samen met Juliette Top deel uit van het project team.

bron: ARCAM