Onderzoek Dienstgebouw Nedtrain 2, Alkmaar

Nedtrain verricht klein en groot onderhoud aan treinen. Om deze taak goed uit te kunnen voeren heeft Architoop onderzoek gedaan naar het ontwerp voor een  nieuw dienstgebouw op het rangeerterrein van de Nederlandse Spoorwegen in het centrum van Alkmaar.

Het gebouw bevat een nagenoeg dubbel programma voor twee diensten; reiniging en onderhoud. Deze diensten zijn afzonderlijk gesitueerd in het gebouw en hebben ieder een iegen entree. Het techniekprogramma omvat kantoren, kleed- en douche ruimtes, een werkplaats, magazijn en kantine. Het reinigingsprogramma omvat kleed- en doucheruimtes, een kantine en magazijn. totaal 530 m2 bruto vloeroppervlak.

De vorm van het gebouw komt voort uit de smalle bouwlokatie. Door een kap te maken kan het aantal kubieke meters worden teruggebracht en ontstaan er interessante ruimtes voor kantoren en de kantine. Gevel en dak worden gemaakt van ruwe houten delen, het geheel rust op een donkere plint. De zuidzijde van het gebouw is meer gesloten om zonnewarmte en treingeluiden buiten te houden.

Het treinverkeer maakt de opgave gecompliceerd. Aan de zuidzijde van het gebouw liggen de hoofdsporen van station Alkmaar, deze mogen niet gestremd raken door bouwactiviteiten. Het gebouw is daarom opgedeeld in gelijke houten modules van 3,6 m. breed die fabrieksmatig worden gebouwd. Deze prefab modules worden per vrachtauto aangevoerd en met behulp van een kraan gemonteerd. deze bouwmethodiek resulteert in een montageperiode van enkele dagen.