ontwerp Frontoffice DWI, Amsterdam

De dienst ‘Werk en Inkomen’ van de gemeente Amsterdam (DWI) heeft een nieuw frontoffice geopend voor daklozen en drugsverslaafden. Naast een uitkering krijgen cliënten hier extra aandacht voor de verbetering van hun persoonlijke leefsituatie. Daklozen krijgen er een postadres.

De centrale hal vormt het hart van dit frontoffice, deze ruimte dient als wachtruimte. Door gebruik te maken van de natuurlijk lichtval van het sheddak en het toepassen van matglazen wanden ontstaat er een open, heldere sfeer. Vanuit deze ruimte zijn de receptie, loketten, spreekkamers en een behandelkamer voor de GG&GD-arts bereikbaar. Voor de medewerkers loopt rondom een corridor van waaruit alle functies zijn te bereiken. In de entreeruimte is een postloket opgenomen voor het afhalen van post.

Sommige clienten zijn extra gevoelig voor externe prikkels, daarom zijn kleuren en materialen ingetogen gehouden. Hier vormen hout, glas en aluminium de basis voor kleur en textuur. Aan het interieur zijn bijzondere eisen gesteld zoals veiligheid en vandalisme-bestendigheid. Deze eisen voeren echter nergens de boventoon. Een vriendelijke omgeving waar mensen met elkaar kunnen communiceren is het leitmotief.

Het project is – van eerste gesprek tot de oplevering – in 7 maanden gerealiseerd.